.
Tyrla: Wykaż że dla dowolnych a∈R+ i b∈R+ zachodzi nierówność:
2
_________ ≤ √ab
1/a + 1/b
14 gru 16:14
Patronus: hmm,
| | ab | | 2ab | |
P=√ab = |
| = |
| |
| | (ab)2 | | 2(ab)2 | |
No to moim zdaniem b+a < 2 (ab)
2 np. dla a=2, b=4 i wtedy L ≥ P
Może a lub b ∊R
−?
14 gru 16:23
Patronus: ale chyba coś źle zrobiłem , bo jak podstawiam 2 i 4 do oryginalnej nierówności to wychodzi
dobrze
14 gru 16:25
Tyrla: Mi na koncu wyszlo tak
(ab)(a−b)2 ≥0
14 gru 16:26
Patronus: taa,
| | ab | | 2ab | |
P= √ab = |
| = |
| |
| | (ab)−1/2 | | 2(ab)−1/2 | |
14 gru 16:27
Tyrla: Czyli mam dobrze
14 gru 16:28
Patronus: no to wyszło ok, bo skoro a∊R
+ i b∊R
+ to pomnożone przez siebie dają liczbę nieujemną i
pomnozone przez kwadrat też dają liczbę nieujemną

A jak do tego doszłaś?
14 gru 16:28
Tyrla: 2/[(1/a)+(1/b)]≤√(ab)
2/[(b/(ab)) + (a/(ab) ]≤√(ab)
2/[( a + b) / (ab) ]≤√(ab)
(2/1)*[ (ab)/(a+b)]≤√(ab)
(2ab)/(a+b)≤√(ab) /()²
(2ab)²/(a+b)²≤ ab / *(a+b)²
(2ab)²≤ (ab) (a+b)²
4a²b² ≤ ab (a²+2ab+b²)
4a²b²≤ a³b+2a²b²+ab³
4a²b² − a³b − 2a²b² − ab³ ≤0
2a²b² −a³b − ab³ ≤ 0
ab(−a²+2ab−b²)≤0
(ab)*(−1)*(a²−2ab+b²)≤0 /:(−1)
(ab)(a²−2ab+b²) ≥ 0
(ab)(a−b)² ≥ 0
14 gru 16:30
Tyrla: Czyli L ≥ P tak ?
14 gru 16:52
Patronus: Tylko skoro mamy to udowodnić, to powinnaś przekształcając lewą stronę dojść do prawej.
Nie możesz podnosić nierówności obustronnie do kwadratu i mnozyc, bo jeszcze nawet nie wiemy
czy jest prawdziwa
14 gru 16:55
Tyrla: Ok. Czyli jaka jest odp. ?
14 gru 16:59