W ciągu roku cenę komputera obniżono trzykrotnie po 10%. Jaka była początkowa cena komputer, jeśli p
ennnnneeee:): W ciągu roku cenę komputera obniżono trzykrotnie po 10%. Jaka była początkowa cena
komputer, jeśli po obniżkach kosztuję 1822,50 zl.
23 mar 16:11
tim: Cena początkowa - x
po I obniżce - 0,9x
po II = 0,9(0,9x)
po III = 0,9(0,9(0,9x))
0,729x = 1822,50
x = ?
Dalej sobie poradzisz.
23 mar 16:13
ennnnneeee:): a dlaczego 0,9?
23 mar 16:23
com......:
10%= 0,1 jeżeli obniżka to 100% - 10% = 90% = 0,9

23 mar 16:25
tim: Gdyż obniżka o 10% to
x - 10%x = 100/100 x - 10/100 x = 90 / 100 x= 0,9x
23 mar 16:25
tim: No nie, wyprzedziłaś mnie
23 mar 16:25
com......:
23 mar 16:26
ennnnneeee:): dziekuje bardzo
23 mar 16:26