Gdzie zrobiłem błąd
Damian: Sprowadź do najprostszej postaci. Gdzie zrobiłem błąd?
2n(n−5)−(n−k)(n+k)−5n(2/5k−2) = 2n
2−10n−n
2−nk+nk+k
2−2n+10n= n
2−2n+k
2
a powinno wyjść = (n−k)
2 czyli gdzieś mi się −2n nie skróciło lecz nie potrafię tego wychwycić
14 gru 15:33
Godzio: Na końcu ... + k2 − −2nk + 10n
14 gru 15:34
Damian: Ale to i tak nie zmienia wyniku na prawidłowy, prawda?
14 gru 15:40
Godzio:
Zmienia

n
2 − 2nk + k
2 = (n − k)
2 
Przemnóż
(n − k) * (n − k) i sam się przekonaj
14 gru 15:43
Damian: Rzeczywiście

Prosty wzorek SM a taki kłopot

Dzięki wielkie
14 gru 15:47