Jak zmieni się pole powierzchni i objętość kuli, jeżeli długość jej średnicy zmn
nina: Jak zmieni się pole powierzchni i objętość kuli, jeżeli długość jej średnicy zmniejszymy o 25%?
14 gru 15:24
M:
25 lut 16:33
Mei Lin:
Wezmy taki przykład
Początkowe d=16cm więc R=8cm
Po zmniejszenieu o 25%
d
1=12cm więc R=6cm
8−(0,25*8)=6
Stąd wnioskujemy że początkowe R równiez zostało zmiejszone o 25%
Początkowe d=30cm R=15cm
Po zmniejszeniu o25%
d
1=22,5cm R=11,25 cm
15−(0,25*15)=11,25cm
Wniosek . Skoro nasza początkowa średnica została zmniejszona o 25% to równiez początkowy
| | 1 | |
promien został zmniejszony o 25% (czyli |
| ) |
| | 4 | |
| | 3 | |
Stąd nasz zmniejszony promien kuli R1= |
| R |
| | 4 | |
Pole kuki o promieniu R
P
k=4πR
2
Pole kuli po zmniejszeniu promienia o 25%
Objętość kuli o promieniu R
Objętość kuli po zmniejszeniu promienia o 25%
26 lut 11:04
Ignaś:
Mei Lin − masz dar do utrudniania.
Jeśli skala podobieństwa figur F1 i F2 jest równa k, to stosunek pól tych figur jest równy
k2, stosunek objętości jest równy k3.
26 lut 12:07
Mei Lin:
Ale pytają się jak się zmieni pole i objętość
26 lut 13:50
:
Pole zmaleje o 700/16 %, a objętość zmaleje o 3700/64 %
26 lut 14:39