pochodne - monotoniczność, ekstrema
Marcin: Witajcie. Dzisiaj na kolokwium trafiło mi się takie zadanie, chcę wiedzieć czy dobrze je
rozwiązałem:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x)= 13x3 − 2x2 +4x
obliczyłem pochodną
y'=x2−4x+4
i zauważyłem, że mogę przekształcić na
y'=(x−2)2
w takim razie, na wykresie funkcja się 'odbija' i jest rosnąca?
A skoro pochodna nie zmienia znaku w miejscu zerowym to funkcja nie ma ekstremów?
Jeśli to rozumowanie jest nie tak to proszę poprawcie mnie
14 gru 15:03
Patronus: Według mnie wszystko dobrze − funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie i nie ma ekstremów
14 gru 15:23
Patronus: W punkcie x=1 ma punkt przegięcia
14 gru 15:24
Marcin: Dzięki!
14 gru 16:05