Pomoże ktoś?
Kasia: Wykres funkcji f(x)=2x2+16x jest symetryczny względem prostej o równaniu:
a) y= −32
b) y= −4
c) x= −4
d) x= −32
Jak to zrobić?
14 gru 14:51
wik: c)
14 gru 15:06
Kasia: a skąd to wiadome?
14 gru 15:06
wik: a mozesz wyznaczyc sama miejsca zerowe tej funkcji?
14 gru 15:07
Aga: | | −b | |
Osią symetrii jest prosta x=p, oblicz więc p= |
| |
| | 2a | |
14 gru 15:10
Kasia: źle wyznaczyłam ale wyszło mi że x= −4.
14 gru 15:12
Aga: x=−4.
14 gru 15:20
Kasia: jeszcze dużo nauki przede mną.

. Dziękuję.
14 gru 15:22