zbadać odwracalnosc funkcji i wyznaczyc funkcje do niej odwrotną
malwa9222: POMOCY MAM KOLOKWIUM I NIE WIEM JAK ZROBIC TE ZADANIA
Zbadać odwracalność funkcji (o ile istnieje) i wyznaczyc funkcję do niej odwrotną:
a) f(x) = log
5 (6x
2 +7)
b) f(x) = 5
4x−3
d) g(x) = log
67x−8
e) g(x)= 6
7x2+8
f) g(x) =5x
2
14 gru 14:50
Aga: b) funkcja jest różnowartościowa, więc istnieje funkcja do niej odwrotna
wyliczamy x
5
4x−3=y logarytmujemy obie strony
log
55
4x−3=log
5y
(4x−3)log
55=log
5y
4x−3=log
5y
zmieniamy nazwę x na y, a y na x
14 gru 14:59
Mila: a) nie piszę założeń,
y = log5 (6x2 +7)
z definicji log
5y=6x2 + 7
dalej spróbuj sama , skorzystaj z tego co napisała Aga
14 gru 17:57
malwa9222: dzieki
14 gru 18:27
ankaa: chyba mam problem ze zrobieniem tego 1 przykładu
14 gru 20:53