Wykonaj potęgowanie
Damian: 1) (m+1)3
2) (a+b+1)2
Z góry dziękuję za pomoc.
14 gru 14:33
aa: to czyste wzory skróconego mnożenia
14 gru 14:35
Damian: 1) (m+1)(m2−m+1)=m3−m2+m2−m+m= m3+1 <− dobrze to wykonałem?
14 gru 14:43
Damian: * Już wiem na czym polega mój błąd, zaraz to poprawię
14 gru 14:43
aa: m3+3m2+3m+1
14 gru 14:44
Damian: 1) (m+1)3 = m3+3m2+3m+1
2) niestety tu dalej nie wiem
14 gru 14:46
solnik: (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
14 gru 14:48
Damian: Dzięki wielkie
14 gru 14:49
solnik: czyli u ciebie bedzie a2 + b2 +2ab +2a +2c +1
14 gru 14:49
Damian: właśnie tego wzoru u siebie w książce nie znalazłem i miałem problem. Dzięki jeszcze raz
14 gru 14:51