matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
gość:
Czy dla m=2 liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w? w(x)=−3
3
+2x
2
+mx−3, a=−1
14 gru 14:31
wik:
tak
14 gru 14:37
aa:
w(−1)=−3(−1)
3
+2(−1)
2
+
2
*(−1)−3=3+2−2−3=0 więc a jest pierwiastkiem dla m=2
14 gru 14:37