Rozwiąż równanie:
Mareq17: Witam mam pewne zadanie którego nie potrafie rozwiązać: (2+√3)x+(2-√3)x=4
Prosze o pomoc jeśli ktoś potrafi to zrobić.
23 mar 16:03
tim: x = 1
23 mar 16:11
tim: Po prostu:
2 + √3 + 2 - √3 = 4
23 mar 16:12
Bogdan:
tim, nie o to chodzi.
trzeba rozwiązać równanie, a nie odgadywać rozwiązanie.
To jest równanie wykladnicze, które wchodzi do nauczania w II klasie liceum.
Wskazówka:
(2 - √3)x = (2 - √3)x * [ (2 + √3)x / (2 + √3)x ] = dokończ,
potem podstaw (2 + √3)x = t i t > 0
23 mar 16:35
tim: A no spoko. xD
23 mar 16:36
piotrek: x=1 v x= -1
23 mar 17:10
Bogdan:
Piotrek podał dobrą odpowiedź.
Myślę, że warto tym razem podać pełne rozwiązanie.
(2 +
√3)
x + (2 -
√3)
x = 4
wprowadzamy podstawienie: (2 +
√3)
x = t i t > 0
Najpierw zajmujemy się drugim składnikiem sumy i doprowadzamy go do postaci takiej,
w jakiej podany jest pierwszy składnik.
(2 -
√3)
x = (2 -
√3)
x * (2 +
√3)
x / (2 +
√3)
x = (4 - 3) / (2 +
√3)
x =
= 1 / (2 +
√3)
x = 1/t
Wracamy do równania: t + 1/t = 4 mnożymy obustronnie przez t i porządkujemy:
t
2 - 4t + 1 = 0, Δ = 12,
√Δ = 2
√3
t
1 = (4 - 2
√3) / 2 = 2 -
√3 lub t
2 = (4 + 2
√3) / 2 = 2 +
√3
(2 +
√3)
x = 2 - 2
√3 => (2 +
√3)
x = 1 / (2 +
√3)
x =>
=> (2 +
√3)
x = (2 +
√3)
-1 =>
x = -1
lub
(2 +
√3)
x = 2 + 2
√3 => (2 +
√3)
x = (2 +
√3)
1 =>
=> (2 +
√3)
x = (2 +
√3)
1 =>
x = 1
23 mar 18:12
Mareq17: Spoko, bardzo dziękuje za pomoc.
23 mar 18:18