matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka przez podstawienie
Ania:
całka:
sinx
dt
∫
dx = t=cosx = −∫
=...
√
1+2cosx
√
1+2t
dt=−sinxdx −dt=sinxdx czy ktos moze wie jak to dalej rozgryzc? utknęłam na tym miejscu i nie wiem jak to dalej zrobić.
14 gru 14:06
aa:
sinx
∫
dx=
t=
√
1+2cosx
√
1+2cosx
1
dt=−2sinx*
dx
2
√
1+2cosx
sinx
−dt=
dx
√
1+2cosx
=−∫dt=−t+C=−
√
1+2cosx
+C
14 gru 14:29