.
Kasia: ICSP , jesteś jeszcze może?
14 gru 13:03
ICSP:
14 gru 13:08
Kasia: czy masz może wolną chwilke? mam problem z zadaniami z kombinatoryki. Dopiero miałam jedną
lekcję o permutacjach bez powtórzeń i już niestety mam problemy, bo nie zostało to
wytłumaczone bardzo jasno przez co w praktyce praktycznie nie wiem jak ruszyć zadań
14 gru 13:11
ICSP: zależy od zadania.
Z kombinatoryki też nie jestem najlepszy
14 gru 13:12
Kasia: dla Ciebie to pewnie będą banalne zadanka

no to zaczynamy,
1) Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 4, któe mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,
jesli cyfry nie mogą się powtarzać.
I bardzo proszę nie tylko o wynik, tylko wytłumaczenie jak się zabrać za to zadanie, jak to
rozpatrywać

bo zależy mi żeby po prostu załapać jak się takie zadania rozwiązuje

z góry
dziękuję Ci za pomoc!
14 gru 13:30
ICSP: Najpierw musimy znaleźć cechę podzielności przez 4. Liczba dzieli się przez 4 jeżeli dwie
ostatnie cyfry dzielą się przez 4.
Układam możliwe rozwiązania:
12, 24,
Więcej chyba nie ma.
Mam więc dwie możliwe liczby. Teraz zapisuję liczbę pięciocyfrową.
xyz12 lub zyz24
są dwie możliwe liczby czyli zapiszę to w następujący sposób:
xyz * 2 gdzie x,y,z są cyframi różnymi od tych co użyłem (w pierwszej liczbie będą to 3,4,5 w
drugiej 1,3,5)
xyz * 2
x mogę wybrać na 3 sposoby. (dla pierwszej liczby mogę wstawić 3 lub 4 lub 5)
y mogę wybrać na dwa sposoby (dla pierwszej liczby mogę wstawić 4 lub (jeżeli jako x wstawiłem
3 itd.)
z mogę wybrać na 1 sposób
3 * 2 * 1 * 2 = 12
chyba tak
14 gru 13:37
Kasia: ma wyjść 24 xD
14 gru 13:39
Patronus: no jeszcze są 32 i 52
14 gru 13:39
ICSP: widzisz

12,24,52,32
takie liczby dzielą się przez 4

Zgubiłem dwa rozwiązania. Teraz mamy:
x * y * z * 4
3 * 2 * 1 * 4 = 24 xD
14 gru 13:40
ICSP: zawsze coś gubię w tej kombinatoryce
14 gru 13:41
Patronus: Są cztery końcówki i pozostałe trzy miejsca dla pozostałych trzech różnych cyfr czyli:
4*3! = 24
Myślę, że tak prościej
14 gru 13:42
14 gru 13:45
Patronus: Pierwsze jest ok, do drugiego napisałem uzupełnienie
14 gru 13:49
Kasia: ja już coś widzę, że ten dział będzie dla mnie męczarnią
14 gru 13:50
ICSP: Nie martw się
Kasiu
Jak widać ja go też nie rozumiem do końca.
Dziękuję
Patronus
14 gru 13:51