Znajdz okres podstawowy funkcji
paula: Znajdź okres podstawowy funkcji:
a) tg2x
b) 1+x− [x]
Proszę o pomoc w tym zadaniu..
14 gru 12:22
ICSP: a jaki jest okres podstawowy funkcji y = tgx?
14 gru 12:47
paula: T= π czyli będzie 2π a w tym drugim

?
14 gru 12:49
ICSP: jeżeli mamy wykres tg2x to wykres tangensa ścieśniamy czy rozszerzamy?
14 gru 12:50
paula: Rozszerzymy

?
14 gru 12:53
14 gru 12:54
paula: | | 1 | |
no to się ścieśnia.. a mogę to obliczyć tak: f(x)= tg(2x)=tg(2x+π)=tg2(x+ |
| π) i to |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| π to jest ten okres tak  ? |
| | 2 | |
14 gru 13:01
14 gru 13:12
paula: jak zrobić

?
14 gru 13:12
ICSP: | 1 | |
| ma zapewne taki samo okres jak funkcja sinx. |
| sinx | |
| 1 | |
| = (sinx)−1 ale pewien nie jestem. |
| sinx | |
14 gru 13:14