funkcja odwrotna
pat: Mam problem z zadaniem z odwrotności funkcji..
Wyznacz funkcje odwrotną do:
y=sin(x−1)
y=1−e3x
Proszę o pomoc!
14 gru 12:21
pat: 1 przykład zrobiłam...Z drugim mam tylko problem...
14 gru 12:46
ICSP: a jak to sie robi

Wyznacza sie x w zależności od y?
14 gru 12:47
ICSP: jeśli tak to proponowały coś takiego:
y = 1 − e
3x
e
3x = 1 − y
ln e
3x = ln (1−y)
3x = ln(1−y)
ale to jest prawdzie tylko dla y < 1
Chociaż nie miałem jeszcze tego tematu wiec musisz czekać aż ktoś to potwierdzi.
14 gru 12:52
krystek: Wg mnie
ICSP 
!
14 gru 12:57
ICSP: a to założenie y<1 musi być ?
14 gru 12:58
krystek: tak, i zamiana zmiennych jeszcze !
14 gru 13:01
Zen64:
Faktycznie ,brawo IC SP.To nic,że kondycję inteligencką masz jak szpiclowska
telewizyjna prostytutka,taki tv "szachista",ale w kwestii merytorycznej jesteś w
porządku
14 gru 13:06
karo: czym jest "e" w tym zadaniu?
14 gru 14:19