wyznacz
kacper: wyznacz wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania:
| | mx | | m+2 | | √2 | |
|
| + |
| =x+2√2 jest mniejsza od |
| |
| | m−2 | | x | | m−1 | |
14 gru 11:26
wik: Najpierw zalozenia, potem mnozymy stronami przez wspolny mianownik, porzadkujemy i bedzie
rownanie st. 2 i korzystamy z wzorow Viete'a
14 gru 11:29
kacper: a możesz mi powiedzieć jakie są założenia?
14 gru 11:32
wik: mianowniki musza byc rozne od zera
14 gru 11:33
kacper: czy powinno być m2 − 4 + 2x2 − 2√2mx + 4√2x=0?
14 gru 11:41
wik: cos chyba nie tak....pamietaj, ze to ma byc rownanie kwadratowe ze wzgl. na x z parametrem m
14 gru 11:52
kacper: to nie wiem jak powinno być

mógłbyś rozpisać?
14 gru 12:06
mm:
Założenia: m≠2 , x≠0
równanie porządkujesz tak: 2x
2−2
√2(m−2)*x+m
2−4=0
a= 2 , b= −2
√2(m−2), c= m
2−4
z warunku zadania i ze wzorów Viete
'a
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | −b | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
1
o Δ≥0
otrzymujesz nierówność do rozwiązania
| | 2√2(m−2) | | √2 | |
2o |
| < |
| m≠ 1, m≠2, m≠ −2 |
| | m2−4 | | m−1 | |
jako odp. wybierz cz. wspólną 1
o i 2
o i uwzględnij wszystkie założenia
teraz działaj
14 gru 12:26
kacper: czy rozwiązaniem nierównosci powinno być m należy od −3√2 +1 do 3√2−1?
14 gru 13:06
kacper: a punkt 1 czyli ta delta, to mam ją z tego uporządkowanego równania wyliczyć?
14 gru 13:20
kacper: i czy wchodzi z niej że m jest ≤ od 2?
14 gru 13:24
kacper: czy odpowiedź to będzie m należy od −3√2+1 do 2 /{−2,1} bardzo proszę o pomoc
14 gru 13:31
kacper: ktos wie?
14 gru 14:56
maugo: Ostatecznie wychodzi, że m∊(−∞, −2)∪(1,2)
26 lut 13:30