ektremum
ANJA: mam pytanie apropo ektremum.
jak obliczam te przypuzczalne punkty w ktorym moze wystapic min i max jaki musi byc spelniony
warunek zeby istnialo tam to max i min lokalne?
przykladowo wychodza
x1=1
x2=2
x3=3
ale nie we wszystkich tych pkt wytepuje ektremum. wiec co mui byc tego warunkiem?
14 gru 11:21
ANJA: ?
14 gru 11:26
wik: warunek konieczny, to f'(x)=0,dostateczny pochodna ta ma zmieniac znak w otoczeniu mz. mozna
tez liczyc f''(x)≠0
14 gru 11:31
AS: Opis bardzo chaotyczny i mało ścisły.
Dana jest funkcja y = f(x) i punkt xo.
Jeżeli f '(xo) = 0 to w punkcie xo występuje ekstremum
W xo występuje maksimum lokalne jeżeli f(x=xo) przyjmuje wartości największe
dla każdego x z otoczenia xo.
W xo występuje minimum lokalne jeżeli f(x=xo) przyjmuje wartości najmniejsze
dla każdego x z otoczenia xo.
14 gru 11:34
wik: hmmm a np, f(x)=x3
f'(x) = 0 dla x=0, a extremum nie ma,
AS jakos tak chaotycznie piszesz
14 gru 11:36
AS: Zgadzam się z niedomówieniem.
Ale poniżej już dokładniej uzasadniłem. (maksimum lokalne)
14 gru 15:09