wyznacz pozostałe pierwiastki
fistars: Wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki
tego wielomianu ( o ile istnieją ), jeśli :
a) W(x) = x5 + 2x4 + 2x3 + 4x2 −3x − 6 ; r = −2
14 gru 10:35
krystek: Jeżeli W(−2)=0 to wtedy r=−2 jest pierwiastkiem !
14 gru 10:37
fistars: no tak, ale w odpowiedziach mam 1 i −1
zawsze liczyłam z Δ, ale teraz po dzieleniu tego wielomianu przez x +2 wychodzi mi x4 + 2x2 − 3
i nie
tutaj mam problem jak wyliczyć te pierwiastki.
14 gru 10:42
wik: x4(x+2)+2x2(x+2)−3(x+2) = (x+2)(x4+2x2−3)
14 gru 10:43
wik: podstaw t = x2 i licz delte
14 gru 10:43
aa: bo krystek zrobił tylko pierwszą część zadania: wykaż....
14 gru 10:45
wik: a jak nie chce Ci sie liczyc delty, to x4+2x2−3 = x4 +x2−3x2−3 = x2(x2+1)−3(x2+1) =
(x2−3)(x2+1)
14 gru 10:50
wik: blad w znaku powinno byc 3x2−x2
i dalej (x2+3)(x2−1)
stad pozostale pierwiastki to −1 i 1
14 gru 10:55
fistars: Jeżeli podstawie t do (x4 + 2x2 − 3) to t1 = −3 , a t2 = 1.
Ma wyjść x ∊ { −1 , 1 }. Więc mam się jakoś odnieść do (x+2) przy liczeniu Δ ?
14 gru 10:59
fistars: Aha ok

Dzięki wielkie!
14 gru 11:00
aa: masz (x+2)(x4+2x2−3)
pierwszy z pierwiastków to (x+2)=0 ⇒x1=−2
14 gru 11:01
aa: a w zadaniu masz znaleźć pozostałe
14 gru 11:02