pochodna
ANJA: oblicz pochodną:
f(x)=x(x−1)2
14 gru 10:25
ANJA: najpeirw musze to wymnozyc i normalnie licze pochodna?
14 gru 10:25
ANJA: 2x2−4x+1? dobry wynik?
14 gru 10:26
wik: f'(x) = (x−1)2 + 2x(x−1)
14 gru 10:27
wik: teraz sobie uporzadkuj
14 gru 10:27
krystek: zły 1
14 gru 10:28
wik: a ja dobry pan
14 gru 10:28
krystek: a prośtrzy sposób
x(X2−2x+1)=x3−2x2+x
y'=3x2−4x+1 koniec!
14 gru 10:29
aa: wygodniej jest to wymnożyć
f(x)=x(x2−2x+1)=x3−2x2+x
f'(x)=3x2−4x+1
14 gru 10:30
aa: hehehe i gitara gra heheh
14 gru 10:30
krystek: A no nie wiem, nie wiem ?!
14 gru 10:31
krystek: najpierw pisze potem czytam PROSTSZY
14 gru 10:32
krystek: @
aa
14 gru 10:34
ANJA: mam jeszcze problem z ta funkcja
f(x)=x4−12x3+48x2−50
obliczylam jej I i II pochodna.
ale mam problem z pkt przegiecia bo nie moge znalesc takiej f(x)=0, bo delta wychodzi kosmiczna
14 gru 10:35
aa: f'(x)=4x3−36x2+96x
f"(x)=12x2−72x+96
12x2−72x+96=0 /:12
x2−6x+8=0
Δ=36−4*8=4 √4=2
.....
14 gru 10:36
ANJA: oczywicie moj glupi blad rachunkowy
dzieki
14 gru 10:43