pochodna
ANJA: oblicz pochodną:
14 gru 09:21
wik: pochodna czy lim?
14 gru 09:26
ANJA: oja sory. mam obliczyc granice sposobem hospitala.
14 gru 09:28
ANJA: czyli po protu pochodną, ale coś mi nie wychodzi. moglby kto napiac tutaj pelne rozwiazanie z
obliczeniami?
14 gru 09:28
aa: | | lnx | | 1x | |
lim |
| =Hlim |
| =.... |
| | x2−1 | | 2x | |
14 gru 09:29
wik: 1x : 2x = 1/2
14 gru 09:29
aa: napisz wynik
14 gru 09:29
ANJA: uff czyli po prostu ja niepotrzebnie na poczatku postepowalam tak jak z pochodna i sie
zakrecilam. mam jeszcze jedno pytanie:
funkcja: f(x) = xex
wyznaczyc pkt przegiecia i wkleslosc. ktos ma chwile czasu zeby to rozwiazac? mam problem z mc
zerowymi i dziedzina.
14 gru 09:33
ANJA: ?
14 gru 09:37
aa: napisz swoje obliczenia
14 gru 09:41
ANJA: D: x nalezy R
f'(x) = ex
f''(x) = ex
f''(x) = 0
i nie wiem jak wyznaczyc msc zerowe tego
14 gru 09:44
aa: f'(x)=1*ex+x*ex=ex(1+x)
f"(x)=.../
14 gru 09:46
aa: no jak druga pochodna
14 gru 09:58
ANJA: ok wiec w jakich przedzialach funkcja jet wklea a w ktorych wypukla?
14 gru 10:01
ANJA: druga pochodna: (x+2) ex
14 gru 10:04
aa: pierw musisz wyznaczyć punkty przegięcia
rozwiąż równanie (x+2)ex=0
14 gru 10:08
ANJA: mozez to po prostu rozwiazac? mam malo czasu:(
14 gru 10:10
aa: (x+2)ex=0
x+2=0 ex=0
x1=−2 lnex=ln1 ⇒x=ln1
i teraz f"(x)<0 wyznaczasz przedziały w których funkcja jest wklęsła
f"(x)>0 funkcja wypukła
14 gru 10:14
ANJA: wiec jakie beda te przedzialy? o to mi caly cza chodzi

i skad w e
x nagle wzial ie logarytm?
14 gru 10:20
aa: oj przepraszam tam jest błąd
powinno być
ex(x+2) =0
dla x=−2 ←p.przegięcia
ex(x+2)>0 dla x>−2 x∊(−2,∞) ←wypukła
ex(x+2)<0 dla x<−2 x∊(−∞,−2) ←wklęsła
14 gru 10:25
ANJA: dziekuje bardzo

jeszcze tylko dziedzina. orzy takiej potaci to a caly czas liczby R tak?
14 gru 10:28
aa: tak
14 gru 10:28