punkty na odcinku
potrzebujący:

Witam, mam dylemat. Na rysunku zaznaczyłem dwa punkty A i B (przykładowo dajmy, że A=(−40,
−25), B=(123, 34).
Mój problem polega na tym, że nie wiem jak wyliczyć współrzędne pośrednich punktów, które są
oddalone od punktu A o 5
14 gru 08:21
krystek: Bieżesz stosunek podziału wektorów.
14 gru 08:35
krystek: IABI=√.........
Ale wstyd BIERZESZ
14 gru 08:36
potrzebujący: Żaden wstyd, zdarza się najlepszym

Mógłbyś to wyliczyć i po drodze tłumaczyć na przykładzie
powyżej?
14 gru 08:40
krystek: IABI=
√[123−(−40)]2+[34−(−25)]2=p{...a te liczby z zadania czy z sufitu?
I teraz
| [xB−xA;yB−yA] | | długośćIABI | |
| = |
| |
| [xP−xA;yB−yA] | | 5 | |
14 gru 08:49
krystek: | | [3,7] | | 3 | |
I jak masz wektor NP: |
| = |
| to |
| | [xP−5];yP+2] | | 2 | |
14 gru 08:54
potrzebujący: Z sufitu, dawno się nie uczę tylko mnie zastanawia właśnie ten problem.
| | 154,69 | |
po obliczeniu tego wyżej wycodzi, |
| |
| | 5 | |
I jak teraz mam znaleźć P
1 = (x, y)
14 gru 08:56
krystek: no i piszesz
| [AB] | | 154 | |
| = |
| wg wzoru jak powyżej napisane ;Licz sprawdzę! |
| [AP] | | 5 | |
Współrzędne AP=[x
P−(−40);y
P−(−25)] a AB=[x
B−x
A;y
b−y
A]
14 gru 09:02
potrzebujący: Nie rozumiem tego w całości, ale dzięki za próbę nauczenia mnie czegoś
14 gru 09:15
krystek: dam przykład:
[7,8]=3*[x
P+2;y
p−8]
[7;8]=[3(x
P+2);3*(y
P−8)] i teraz porównujesz po współrzędnych
7=3*(x
P+2) 8=3*(y
P−8)
x
P=.. y
P=... i masz współrzędne P=(x
P;y
P)
Działania, podstawowe na wektorach musisz opanować.Aby wektory były równe muszą mieć te same
współrzędne.A geometrycznie ten sam kierunek, zwrot i długość.
14 gru 09:37
potrzebujący: Xp = 0,333.... Yp = 10,333...
tak?
14 gru 09:48
krystek: | | 1 | | 1 | |
podajesz w ułamku |
| 10 |
| |
| | 3 | | 3 | |
Myślę ,że zrozumiałes i wyliczysz swoje zadanie analogicznie!
14 gru 09:54
potrzebujący: | | 154 | |
[163; 59]= |
| [Xp−(−40); Yp − (−25)] |
| | 5 | |
154 = 30,8(Xp + 40)
Xp = −35
59 = 30,8(Yp + 25)
Yp = −23
14 gru 09:56
krystek: Sadze ,że w drugiej linijce pomyliłeś sie i zamiast 163=30,8...
zapisałeś 154=30,8...
14 gru 09:59
krystek: Myślę ,że zrozumiałes!
14 gru 10:00
potrzebujący: | | 7 | |
O kurcze nawet nie zauważyłem, faktycznie. Czyli Xp = −34 |
| |
| | 10 | |
Jakby te 20 lat temu w liceum miał takich nauczycieli jak Ty, to ehhh....
Dzięki za pomoc
14 gru 10:05
krystek: Na nauke nigdy za późno!
.Obecne nauczanie dalekie jest od metodyki ,stąd problemy młodzieży.
Uczy sie "na pamięc' bez logicznego myślenia.
Ja nie przeliczam , daje wskazówki a działania na liczbach to w Twojej gestii.
14 gru 10:13