Fizyka. Może ktoś pomoże : )
beataaaa: 1. Łączna moc wydzielana na oporach R1 =100Ω i R2 połączonych szeregowo jest n=5 razy
mniejsza od mocy wydzielanej na tych oporach połączonych równolegle przy tym samym napięciu
zasilania. Jaką wartość ma opór R2?
14 gru 01:02
Tomek.Noah: jak sie laczy oporniki rownlegle a jak szeregowo?
Np R−opornik zastepczy dla rownoleglych R'−oporonik zasteprzy dla szeregowo
rownanie bedazie wtedy
5R'=R
14 gru 01:48
Zen64:
Rozwiąż poniższe równanie:
R22 − (n−2)R2 + R1 −(n−2)R1 = 0 [R2=100Ω]
i nie przejmuj się oporem zastępczym,ciało do góry
14 gru 13:49
beataaaa: dziękii, uratowaliście mi życie
14 gru 20:48
Sławek:
Ja na Twoim miejscu przynajmniej podstawiłbym te 100Ω za R2 i sprawdził wynik.
14 gru 21:35