macierze
ANJA: kiedy układ równań macierzy jest sprzeczny i nieoznaczony?
generalnie stosuję metodę Cramera do rozwiązywania zadań. to kwestia wyznaczników czy czego?
14 gru 00:23
ANJA: ?
14 gru 09:16
aa: to nie jest [n[układ równań macierzy]
układ n równań o n niewiadomych którego macierz główna A=[aij] ( czyli macierz utworzona ze
współczynników przy niewiadomych) jest nieosobliwa (detA≠0) to układ Cramera
14 gru 09:24
aa: wyznaczasz wyznacznik główny detA
jeżeli jest detA=0 i pozostałe wyznaczniki detAx, detAy ..... są =0 to jest to układ
nieoznaczony
jeżeli detA=0 i którykolwiek wyznacznik np.detAx≠0 to jest układ sprzeczny
14 gru 09:27
ANJA: ok dziekuje
14 gru 09:30