całka
goldenfille: ∫arccosx dx= ?
13 gru 23:26
aa: przez części
13 gru 23:27
aa: v'=1 v=x
| | x | |
x*arc cosx +∫ |
| dx=..... |
| | √1−x2 | |
13 gru 23:29
goldenfille: | | x | |
nie wiem dlczego ale później ciągle mi wychodzi ∫ |
| .. nie mogę się tego pozbyć... |
| | √1−x2 | |
co robię źle?
13 gru 23:39
sushi_ gg6397228:
zrob podstawienie 1−x2= t
13 gru 23:48
aa: podstawieni
t=1−x2
dt=−2xdx
−12dt=xdx
więc
| | −12 | | 1 | |
∫ |
| dt=− |
| ∫t−12dt=.... |
| | √t | | 2 | |
13 gru 23:50
jurekx: =xarccosx−1+x dobrze?
13 gru 23:59
aa: nie
14 gru 00:09
aa: | | 1 | |
−12∫t−12dt=− |
| *2*t12=−√t=−√1−x2+C |
| | 2 | |
14 gru 00:13
aa: xarccosx−√1−x2+C
14 gru 00:14
jurekx: =xarccosx − (√1−x2) a teraz?
14 gru 00:15
jurekx: + C jeszcze uff
14 gru 00:15