Wyznacz x
Stalki: Witam, jak to obliczyć bez kalkulatora ? Proszę o rozpisanie przykładu
| | 622 + 621 | |
x= |
|
|
| | 13*619 − 620 | |
| | −3 | |
do tego wyznaczyć x |
| . |
| | 2 | |
13 gru 23:09
beti: | | 621(6+1) | | 621*7 | |
x= |
| = |
| =62=36 |
| | 619(13−6) | | 619*7 | |
13 gru 23:13
beti: drugiej części zad. nie rozumiem
13 gru 23:13
sushi_ gg6397228:
pewnie chodzilo o x−3/2 , aby to policzyc
13 gru 23:23
krystek: i obl x−32=36−32=...
13 gru 23:25
beti: | | 3 | |
chyba że chodzi o x do potęgi − |
| . Wtedy:
|
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
36 do potęgi − |
| = ( |
| ) do potęgi |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 36 | | 2 | | √363 | | 63 | | 216 | |
13 gru 23:27
krystek: | | 1 | |
a łatwiej (62)−32=6−3= |
| |
| | 63 | |
13 gru 23:31
beti: fakt, łatwiej
13 gru 23:32
Stalki: Dziękuje bardzo.
13 gru 23:33