Kwadrat i przekątna.
pomocy!!: W kwadracie o boku 12 cm poprowadzono dwie proste równoległe do jednej z jego
przekątnych, w równych od niej odległościach. Proste te podzieliły kwadrat na trzy części
o jednakowych polach. Oblicz odległość tych prostych od przekątnej kwadratu.
23 mar 15:43
pomocy!!: Proszę o pomoc
23 mar 15:43
pomocy!!: Pomoże ktoś?
23 mar 16:50
mahu:
P kwadr = 122 = 144
Dzieli na trzy częsci o jednakowych polach czyli:
1/3 P kwadr = 144 / 3 = 48
proste śą równoległe do przekątnej wiec po bokach mamy trójkąty równoramienne
P trójkąta = a2/2 =48 /2
a2 = 96 /√
a = 4√6
jeśli połączymy dwa punkty gdzie przecinają się proste z bokami to mamy znowu trójkąt
równoramienny o boku a2 = 12 -4√6, a przekątna tego trójkąta będzie 2 razy większa
niż odległość prostej od przekątnej czyli:
23 mar 16:59