matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
fazi:
cosx
lim (x−>
∞
)
π
x−
2
13 gru 22:27
fazi:
sorki
π
x−>
2
13 gru 22:28
ZKS:
Zastosuj de l'Hospitala.
13 gru 22:43
Tomek.Noah:
albo mozna tak
cosx
π
sin(
−x)
2
π
sin[−(x−
)]
2
=
=
=
π
x−
2
π
x−
2
π
x−
2
π
sin(x−
)
2
−
π
x−
2
czyli
π
sin(x−
)
2
lim
n→
∞
−
=−1
π
x−
2
14 gru 01:46
m :
lim(x−>pi/2) cosx/pi−2x bardzo rposze o pomoc!
15 gru 18:54