Gustlik: Korzystasz ze wzoru:
a
b=e
blna
f(x)=(2x)
x+1=e
(x+1)ln2x
Teraz liczysz pochodną ze wzoru na pochodną funkcji złożonej:
| | 2 | | x+1 | |
f'(x)=e(x+1)ln2x*[ln2x+ |
| (x+1)]=(2x)x+1(ln2x+ |
| ) |
| | 2x | | x | |
Równanie stycznej: y=ax+b
| | 1+1 | |
a=f'(x0)=f'(1)=(2*1)1+1(ln(2*1)+ |
| )= |
| | 1 | |
=2
2*(ln2+2)=4(ln2+2)
y=4(ln2+2)x+b
Liczę jeszcze y jako f(1)
f(1)=(2*1)
1+1=4
Współrzędne punktu styczności (1, 4)
Wstawiam do równania prostej:
4=4(ln2+2)*1+b
4−4(ln2+2)=b
4−4ln2−8=b
b=−4ln2−4
Odp: y=4(ln2+2)x−4ln2−4