a = 20 cm
d1 = 12 cm
P = ?
| 1 | 1 | |||
Dorysuj drugą przekątną i zastosuj tw. Pitagorasa : ( | d1)2+( | d2)2=a2, a potem | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
pole ze wzoru: P= | d1d2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
( | *12)2 + ( | d2)2 = 202 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
36 + ( | d2)2 = 400 | |
| 2 |
| 1 | ||
( | d2)2 =364 | |
| 2 |
?
| 1 | ||
tak, ale teraz lepiej spotęgowac lewą stronę, podzielić przez | i spierwiastkować. | |
| 4 |
| 1 | |
d2 =√364 | |
| 2 |
| 1 | |
d2 = 19,0787840283389 | |
| 2 |
| 1 | ||
( | d2)2 = 364 | |
| 2 |
| 1 | |
d22 = 364 | |
| 4 |
d2 = 4√91