..
Kolezanka: prosze to wazne ! Woda napełnia basen w ciągu 6 h, a wypływa w ciągu 8h. Otworzono równocześnie
dopływ i odpływ wody. Po jakim czasie basen napełni się, jeżeli był na początku pusty?
13 gru 22:08
Jola:
24h
13 gru 22:08
Kolezanka: jak to jest obliczone? nie moge miec samej odp.
13 gru 22:09
mm:
| 1 | |
| −− basenu napełnia w ciągu 1 h |
| 6 | |
| 1 | |
| −−− basenu opróżnia się w ciągu 1 h |
| 8 | |
t= 24 h
13 gru 23:39
Ted:
ujęcie "fizyczne"
W−praca napełniania basenu
t
1−czas napełniania, t
2−czas opróżniania,t=?
| | W | | W | | W | | W | |
[ |
| − |
| ]t = W ; [ |
| − |
| ]−moc napełniania]
|
| | t1 | | t2 | | t1 | | t2 | |
14 gru 14:14