ss
Marta: Dodatnie rozwiązanie równania x2 − 32 = 0 zapisz w postaci 2w gdzie w jest liczbą wymierną
13 gru 22:01
sushi_ gg6397228:
z czym masz dokladnie problem
13 gru 22:05
Marta:
Nie umiem potęgować!
13 gru 22:06
13 gru 22:08
Marta:
216
13 gru 22:10
sushi_ gg6397228:
32= 2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2 tak to jest według Ciebie
13 gru 22:11
Marta:
no nie!
nie jestem pewna ale może 2*2*2*2*2
13 gru 22:12
sushi_ gg6397228:
masz kalkulator wiec mozesz sprawdzic, ile razy trzeba wcisnac 2 na kalkulatorze, aby bylo 32
13 gru 22:13
sushi_ gg6397228:
albo uzyc paluszków u rąk i policzyc to
13 gru 22:14
Marta:
sprawdziłam na kalkulatorze, bo na palcach nie umiem mnożyć
13 gru 22:16
sushi_ gg6397228:
trzeba sobie mowic 2x2 i zagiac dwa paluszki, nastepnie *2 i kolejny palec sie zgina
wiec ile tam ostatecznie wyszlo
32= 2do potegi....
13 gru 22:17
sushi_ gg6397228:
+ stosujemy 6 wzor od góry−−> obok masz przyklad
13 gru 22:18
Marta:
25
13 gru 22:18
sushi_ gg6397228:
x= √25=...
13 gru 22:19
Marta:
tego nie da się wyliczyć
13 gru 22:21
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzor 6 z linku od prawej do lewej strony, nic nie wyliczaj
13 gru 22:26
Marta:
No liczyłam na palcach i nic nie chciało wyjść za cholerę
13 gru 22:27
Marta:
A już wiem 2{5/2)
13 gru 22:28
Marta:
poprawiam
25/2
13 gru 22:29
krystek: masz podać wynik2liczba wymierna ponieważ masz (√2)5={(2)1/2}5=252 !
13 gru 22:30
Marta:
Sama się dziwię jaka jestem zdolna.
13 gru 22:30
krystek: ...zdolna jestem niesłychanie, najpiekniejsze mam ubranie, moja buzia tryska zdrowiem ,jak
coś powiem ,to już powiem.
Jak cos powiem ,to roztronie , w szkole mam najlepsze stopnie....
(cytat z...)
13 gru 22:39
AC:
13 gru 23:01