pomocy
asiula: 1. jaki błąd bezwzględny popełniono przybliżając liczbę x liczbą y ?
a) x=[] y=12,5
b)x=1/80 (ułamek) y= 0,01
c)x=1/15 y=0,06
2.Oblicz błąd bezwzględny podanego przybliżenia liczby 5/7 (ułamek) Odp. podaj z dokładnością
do 0,1 %.
a)0,7
b)0,71
c)
3. przybliżenie pewnej liczby podane z błędem bezwzględnym 0,02 wynosi 1,4. Wyznacz tę liczbę
jeżeli przybliżenie to podane jest z :
a) nadmiarem
b)niedomiarem
4. Przybliżenie pewnej liczby wynosi 6 i jest podane z błędem bezwzględnym 0,2. Wyznacz tę
liczbę i podaj błąd względny przybliżenia z dokładnością do 0,1% jeśli jest to przybliżenie :
a) z niedomiarem
b)nadmiarem
13 gru 21:48
asiula: pomoze ktos?
14 gru 07:42
aa: 1
x dana liczba
y przybliżenie danej liczby
błąd bezwzględny Δ=|b|=|y−x|
3
b<0 z niedomiarem
b>0 z nadmiarem
|b|=0,02 i y=1,4 a teraz oblicz....
4
y=6 i |b|=0,2
| | Δ | | |y−x| | |
błąd względny δ= |
| = |
| oblicz .... |
| | y | | y | |
14 gru 09:16
asiula: a jak rozroznic na nadmiar i niedomiar?
14 gru 13:46
koli:
17 sty 18:03