zadanie
grops: zadanko do zrobienia

Węgiel kamienny zawiera 10% wilgoci i 5% niepalnych pyłów. Jaki jest koszt zakupu węgla gdy
zapotrzebowanie wynosi 81 mega kalorii. Cena za tonę wynosi 8000zł. Wartość opałowa 8000
kilokalorii na kilogram.
nie za bardzo wiem jak to ogarnąć dzięki za pomoc
13 gru 21:44
PET: 100% − (10% + 5%) = 85% <− Tyle będzie "czystego" węgla
81000/8000=10,125 kg <−ile kg węgla "czystego" potrzeba
10,125kg * (100/85) = 11,91 (kg) <− tyle potrzeba węgla kamiennego
8000/1000=8 <− cena 1 kg węgla
8*11,91=95,29zł <− cena końcowa potrzebnego węgla
17 lis 12:40