jak to obliczyć?
Sławek: jak to obliczyć?
1 / 1 + √2/2 ? ;>
13 gru 21:38
Sławek: zapewne trzeba tu usuwać niewymierność?
13 gru 21:39
Sławek: hmm?
13 gru 21:41
13 gru 21:44
Sławek: a dlaczego tu nie trzeba usuwać niewymierności?
13 gru 21:45
aa: dalej powinno być
| | 2 | |
=1* |
| i teraz usunąć niewymierność mnożąc licznik i mianownik przez 2−√2 |
| | 2+√2 | |
| | 1 | |
albo od razu można napisać |
| i mnożyć licznik i mianownik przez 1−12√2 |
| | 1+12√2 | |
13 gru 21:47
Sławek: a jaki jest koncowy wynik? Bo mi wyszło √2 / 2 czy dobrze? ;>
13 gru 21:50
Sławek: pomoze ktos? ;>
13 gru 21:56
aa: 2−√2
13 gru 21:58
kk:
15 gru 18:04
maneta : błagam pomóżcie


! oblicz granicę ciągu lim n→∞ (n+4) do potęgi 1/n+4
15 gru 18:26
gab: 1/(1+√2/2)=1/((2+√2)/2)=2/(2+√2)=[2(2−√20]/[(2+√2)(2−√2)]=2(2−√2)/(4−2)=
=2(2−√2)/2=2−√2
15 gru 18:55