Pochodne
Monika: | | 1 | |
1. Oblicz pochodną funkcji f(x) w punkcie x0= |
| |
| | √2 | |
f(x)=tg(2arcsin(x
2))
| | π | |
2. Oblicz różniczkę funkcji f(x) w punkcie x0= |
| |
| | 4 | |
f(x)=(tgx)
lnx
13 gru 21:36
13 gru 21:38
Godzio: Ale chyba nie trzeba tego liczyć z definicji pochodnej

?
13 gru 21:42
ZKS:
Właśnie to samo miałem napisać.
13 gru 21:43
Godzio:
f(x) = tg(2arcsin(x
2))
| | 1 | | 2 | |
f'(x) = |
| * |
| * 2x |
| | cos2(2arcsin(x2)) | | √1 − x4 | |
| | 1 | | 16√3 | |
Teraz podstaw za x swoje x0 = |
| , Wynik: |
| |
| | √2 | | 3 | |
13 gru 21:45
13 gru 21:58
ZKS:
To ja sobie zrobię 2 jeżeli nikt nie robi.
f(x) = (tg(x))
ln(x) = e
ln(x) * ln(tg(x))
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = e ln(x) * ln(tg(x)) * ( |
| * ln(tg(x)) + ln(x) * |
| * |
| ) |
| | x | | tg(x) | | cos2x | |
13 gru 22:02
Kasia: No właśnie mamy takiego ćwiczeniowca, który każe nam robić z definicji ; d ale z definicji nie
potrafiliśmy, bo było h jako argument funkcji tryg...
Podałam 2 różne polecenia, bo na kolosie były takie przykłady i nie wiem, czym one się różnią ;
))
13 gru 22:02
Kasia: Godzio, sprawdzaliśmy 2 razy i nie znaleźliśmy u nas żadnego błędu.. Na pewno powinno wyjść
√3? Może jednak to nasze
√6
13 gru 22:06
Kasia: | | π | |
a pochodna f(x)=arcsin(lnx) w punkcie x0= |
| ? |
| | 3 | |
| | 1 | |
i pochodna f(x)=cos(2arccosx2) w punkcie x0= |
| ? |
| | 2 | |
13 gru 22:08