proszę o rozwiazanie zadania plus może małe tłumaczonko ;>
stefann: Jaki jest wzór funkcji :
a) przechodzącej przez punkty A (3,−1), B (9,1)
b) równoległej do wykresu funkcji y = − 3x + 1
13 gru 21:24
dero2005:
a)
liczymy współczynnik kierunkowy a
| | yB−yA | | 1+1 | | 2 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 9−3 | | 6 | | 3 | |
liczymy równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty ze wzoru
y = a(x − x
A) + y
A lub y = a(x − x
B) + y
B
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| (x − 3) − 1 = |
| x − 1 − 1 = |
| x − 2
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lub y = |
| (x − 9) + 1 = |
| x − 3 + 1 = |
| x − 2
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
wyszło to samo
b)
y = −3x + 1
a = −3
warunek równoległości
a
1 = a
a
1 = −3
y = a
1x + b = −3x + b
b∊ R
13 gru 21:40
stefann: a moglbys/moglabys jakos prosciej ? bo jestem w 3 gim i chyba nie rozumiem Twojego toku
myślenia.
13 gru 21:42
dero2005:
przez dwa punkty można przeprowadzić jedną prostą o wzorze y = ax + b
prosta ta przechodzi przez punkt A i B jednocześnie czyli mamy układ równań
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b | gdzie niewiadomymi są a i b
|
| ⎧ | −1 = a*3 + b | |
| ⎩ | 1 = 9a + b |
|
po rozwiązaniu układu równań
b = −2
a więc równanie będzie miało postać
13 gru 21:59
stefann: no ok, a jak z układu równań wyszło że a= 1/3 a b = −2 ?
13 gru 22:12
dero2005:
z drugiego równania
b = 1−9a
wstawiamy do pierwszego
−1 = 3a + 1 − 9a
−1 = −6a +1
6a = 2
| | 1 | |
b = 1 − 9* |
| = 1 − 3 = −2
|
| | 3 | |
13 gru 22:17
stefann: a skąd wzięło się że b = 1−9a ? przeciez przy przenoszeniu trzeba zmienic znak..
13 gru 22:21
dero2005:
1 = 9a + b
−b = 9a − 1 /* (−1)
b = −9a + 1 = 1 − 9a
13 gru 22:24
stefann: no! w koncu rozumiem. dzieki za trud.
13 gru 22:29
dero2005:
13 gru 22:29