ciągi
aws: 1)W malejącym ciągu geometrycznym (an) mamy a1= −2, a3= −4. Ile jest równy iloraz tego ciągu ?
2) Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=33. Ciąg (a, b+3, c+13) jest geometryczny. Oblicz a,
b i c .
3) Ciąg(1, x, y−1) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (x,y,12) jest geometryczny. Oblicz x oraz
y i podaj ten ciąg geometryczny.
13 gru 21:14
ICSP: Zad1
a
1 = −2
a
3 = −4
a
3 = a
1 * q
2 (q < 0 wynika to z tego że ciag ma być malejący.
−4 = −2 * q
2
q
2 = 2 ⇔ q =
√2 v q = −
√2
odp. q = −
√2
Zad2
a+b+c = 33
2b = a+c
z tego wyliczam:
3b = 33 ⇔ b = 11
oraz a+c = 22
(b+3)
2=a(c+13)
a+c = 22 ⇔ c = 22−a
a(c+13) = 196
a(22−a + 13) = 196
−a
2 + 35a − 196 = 0
a
2 − 35a + 196 = 0
Δ = 1225 − 784 = 441
√Δ = 21
mamy wiec ciągi: 28,11 ,−6
7,11,15
Zad3
2x = y−1+1
y
2 = 12x
2x = y
y
2 = 12x
4x
2 = 12x ⇔ x
2 − 3x = 0 ⇔ x = 0 v x = 3
x = 0 ,y = 0 − sprzeczne.
x = 3 y = 6
13 gru 23:57