pochodne
kamila: oblicz pochodną z wyrażenia
| | −8x | | −8 * (x2−4)2 +8x * (x2−4)2' | |
y' = |
| = |
| =
|
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2)2 | |
i moje pytanie brzmi czy moge sobie skrócić
to (x
2−4)
2 w liczniku z tym w mainowniku tak że zniknie mi ono z licznika a w mainowniku
zostanie
(x
2−4)
2
13 gru 21:04
załamany :(: a gdzie w liczniku policzylas pochodna g(x)
13 gru 21:06
kamila: chodzi Ci o pochodną z −8x to jest 8
o to Ci chodzi?
13 gru 21:10
załamany :(: nie chodzi mi o pochodna (x2−4)2
13 gru 21:13
kamila: to jest:
2(x2−4) * 2x = 2x2−8 *2x = 2x2 −16x
tak czy sie pomyliłam?
13 gru 21:17
załamany :(: jest ok
13 gru 21:18
załamany :(: hmm zle
13 gru 21:23
załamany :(: 4x3 −16x
13 gru 21:23
kamila: a może tak byc że
| | −8 + 8x(2x2−16) | |
y' = |
|
|
| | (x2−4)2 | |
skróciłam sobie to wyrażenie (x
2−4)
2 w liczniku i mianowniku
może tak być?
13 gru 21:24
kamila: a zkąd to 4x
3
13 gru 21:25
załamany :(: wymnoz 2x*2x2
13 gru 21:26
kamila: czyli tam powinno być zapiosane
(2x2 −8) * 2x =4x3 −16x
no ale pomijająć ten fakt moge sobie tak skrócić jak napisałam wcześniej?
13 gru 21:31
załamany :(: nie .
13 gru 21:31
kamila: dlaczego?
to jak powinno być zapisane?
13 gru 21:32
załamany :(: zapisz wszystko bez skracaania co Ci wyszło
13 gru 21:33
kamila: tylko wyszły mi duże liczby
13 gru 21:51
kamila: wyszło mi
| | −8(x2−4)2 + 8(4x3−16x) | |
y' = |
|
|
| | ((x2−4)2)2 | |
| | −8x4+64x2−128+32x3−128x | |
= |
| |
| | ((x2−4)2)2 | |
13 gru 21:58
kamila: dobrze?
13 gru 21:58
kamila: Prosze o opinie
13 gru 22:07
kamila: Naprawde bardzo mi zależy na odpowiedzi
13 gru 22:21
aa: ok
13 gru 22:24
aa: tylko że mogłaś skrócić przez (x2−4)
13 gru 22:25
kamila: a w odpowiedziach jest że ma być
więc jest źle, ale nie wiem co
13 gru 22:27
kamila: a gdzie mogłam tak skrócić?
13 gru 22:28
aa: pochodna z [(x
2−4)
2]'=2x*2(x
2−4)=4x(x
2−4)
| | −8(x2−4)2−(−8x)*4x*(x2−4) | |
y'= |
| = i teraz skróć |
| | [(x2−4)2]2 | |
| | −8(x2−4)+32x2 | |
= |
| =.... |
| | (x2−4)3 | |
13 gru 22:29
aa: | | −8x2+32+32x2 | | 24x2+32 | |
= |
| = |
| = i dale jak w odpowiedziach |
| | (x2−4)3 | | (x2−4)3 | |
13 gru 22:32
kamila: dzięki wielkie
13 gru 22:36
kamila: jesli się nie myle to zjadłaś/łeś potęge przy
− 8(x2−4)
a powinno być chyba −8(x2−4)2
bo to jakoś jest dziwnie skrócone
13 gru 22:56
kamila: tak? czy innaczej
13 gru 23:02
kamila: bo [(x2−4)2]2 to innaczej (x2−4)4
więc jeżeli skrócimy tam tak jak napisałeś to w mianowniku powinno być (x2−4)2
13 gru 23:12
kamila: może mi ktoś to wytłumaczyć?
13 gru 23:18
aa: źle rozumujesz
13 gru 23:19
kamila: możesz mi zaznaczyć kolorem czy w jakiś inny sposób jak to zostało skócone?
13 gru 23:22
aa: | | −8(x2−4)2−(−8x)*4x*(x2−4) | |
y'= |
| =wyłącz w liczniku przed nawias (x2−4) |
| | (x2−4)4 | |
| | (x2−4)(−8(x2−4)+32x2) | |
= |
| i teraz skracanie |
| | (x2−4)4 | |
| a | | 1 | |
| = |
| analogicznie w twoim przykładzie |
| a4 | | a3 | |
13 gru 23:23
aa: łatwiej ci będzie gdy przyjmiemy a=(x
2−4)
| −8a2+32x2*a | | a(−8a+32x2) | |
| = |
| =.... |
| a4 | | a4 | |
13 gru 23:25