blad wzgledny i bezwzgledny
asiula: 1. jaki błąd bezwzględny popełniono przybliżając liczbę x liczbą y ?
a) x=[] y=12,5
b)x=1/80 (ułamek) y= 0,01
c)x=1/15 y=0,06
2.Oblicz błąd bezwzględny podanego przybliżenia liczby 5/7 (ułamek) Odp. podaj z dokładnością
do 0,1 %.
a)0,7
b)0,71
c)
3. przybliżenie pewnej liczby podane z błędem bezwzględnym 0,02 wynosi 1,4. Wyznacz tę liczbę
jeżeli przybliżenie to podane jest z :
a) nadmiarem
b)niedomiarem
4. Przybliżenie pewnej liczby wynosi 6 i jest podane z błędem bezwzględnym 0,2. Wyznacz tę
liczbę i podaj błąd względny przybliżenia z dokładnością do 0,1% jeśli jest to przybliżenie :
a) z niedomiarem
b)nadmiarem
13 gru 20:57
asiula: pomoze ktos? szczegolnie z dwoma ostatnimi
13 gru 21:12