TRAPEZ
BA680: w trapezie o polu 24cm
2 i podstawach o długości 8cm i 16cm suma kątów przy dłuższej
podstawie jest kątem prostym. Oblicz obwód tego trapezu

prosze o pomoc przy tym
zadaniu
23 mar 13:04
Bogdan:
Rozwiążemy to zadanie w sposób niekonwencjonalny.
Oznaczmy:
ABCD - wierzchołki trapezu
a |AB| = 16, b= |CD| = 8 - podstawy trapezu,
c= |BC, d = |AD| - ramiona trapezu.
Przedłużamy ramiona trapezu do przecięcia się w punkcie E, otrzymujemy trójkąt
prostokątny ABE przedzielony odcinkiem b = 8 na trapez ABCD o bokach a, b, c, d
oraz znajdujący się nad nim trójkąt prostokątny CDE o podstawie b = 8 i ramionach
o długości c, d.
Trójkąty ABE i CDE są podobne, długość a jest 2 razy większa od b, więc |BE| = 2c
i |AE| = 2d, stąd |CE| = c i |DE| = d.
Narysujmy w trapezie z wierzhołków C i D odcinki równoległe do ramion c i d do
przecięcia się z podstawą a. Te odcinki mają odpowiednio długość c i d i wyznaczają
na podstawie jeden punkt F. Widzimy w trapezie 3 przystające trójkąty prostokątne:
AFD, FBC i CDF. Są one przystające również do trójkąta CDE.
Jeśli pole trapezu P = 24, to pole jednego z tych trójkątów jest równe (1/3)P = 8.
Mamy wyznaczyć obwód trapezu L.
L = a + b + c + d.
Rozpatrzmy jeden z trójkątów: AFD, FBC, CDF lub CDE.
Weźmy np. trójkąt CDE.
1. Pole trójkąta PT = (1/2)c*d => 8 = (1/2)c*d => cd = 16
2. Z tw. Pitagorasa w tym trójkącie otrzymujemy: c2 + d2 = 64
Dla obliczenia długości obwodu trapezu L nie musimy znać długości c oraz d, ale
musimy znać sumę tych długości, czyli c + d.
Zauważmy, że (c + d)2 = c2 + 2cd + d2 = 64 + 2*16 = 96.
Ponieważ c + d > 0 to c + d = √96 = √16*6 = 4√6.
L = a + b + c + d = 16 + 8 + 4√6 = 24 + 4√6
23 mar 15:24