matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
Kyle:
mam narysować wykres funkcji
|x+2|
f(x)=
|x−2|
mogę zrobić to w ten sposób że przekształcam wzór
|x+2|
x−2+4
4
4
f(x)=
=|
|=|
+1|=|
|+1
|x−2|
x−2
x−2
x−2
teraz rysuje wykres tej funkcji dla x>2 i odbijam symetrycznie względem osi y?
13 gru 20:56
Kyle:
jej wykres powinien wyglądać tak?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+%3D+%28|x%2B2|%29%2F%28|x-2|%29
13 gru 22:00