Jeszcze jedno trudne zadankooo. :(
Sławek: Jeszcze jedno trudne zadankooo.

Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα = 2 to sin α jest równy?
13 gru 20:50
13 gru 20:51
beti: wykorzystaj Δ prostokątny i def. funkcji trygonometrycznych
13 gru 20:52
załamany :(: ojej a ja to inaczej robie
| | sinα | |
układ rownan z jedynki trygonometrycznej i i tego ze tgα= |
| |
| | cosα | |
13 gru 20:53
Sławek: wlasnie jakbym wiedział jak i co wykorzystać to bym tu nie pisał
13 gru 20:53
mm:
13 gru 20:54
Sławek: ok ale skąd wiesz, że przeciwprostokątna jest równa √5 ?
13 gru 20:55
mm:
c>0
c2= 22+12
c2= 5 ⇒c= √5
13 gru 20:55
mm:
Wiedziałem ,że o to zapytasz
13 gru 20:56
Sławek: no widzisz, ahah

ja jestem zielony, więc pytam się o wszystko xd
13 gru 20:58
załamany :(: nie moze byc ujemny bo kat jest ostry czyli 1 cwiartka dlatego wział √5
13 gru 20:59
Sławek: kumam. ale kumam tylko do wyliczenia przeciwprostokątnej.
dalej niewiem znowu co mam zrobic?
13 gru 21:01
załamany :(: co to jest sin α stosunek czego do czego
13 gru 21:02
13 gru 21:03
Sławek: ahaa bo tam trzeba było jeszcze niewymierność z mianownika usunac. i juz się wszystko
wyjaśniło.

dziękuje bardzo!
13 gru 21:03
mm:
13 gru 21:04
mm:
No to na rozgrzewkę
Dla kąta ostrego α
podaj rozwiązanie z rysunkiem ...
13 gru 21:07
Sławek: hmm
13 gru 21:16
Sławek: wyszło mi znowu 2√5/ 5
13 gru 21:17
Sławek:

sin α = 2/3
sin α = y/4
więc y = 2 a r = 3
więc licz x z pitagorasa i wychodzi mi
√5
i tgα = y/x
więc tgα = 2/
√5 , usuwam niewymierność i wychodzi 2
√5/5
13 gru 21:19
Sławek: czy dobrze?
13 gru 21:19
mm:

podaj jeszcze cosα= ?
13 gru 21:20
Sławek: cos α = x/r więc będzie :
√5 / 3
13 gru 21:22
Sławek: ?
13 gru 21:22
mm:

widzisz jakie to proste?
13 gru 21:22
Sławek: nom
13 gru 21:23
mm:
13 gru 21:23
Sławek: to dam Wam jeszcze cos ciekawego

Jeżeli α jest kątem ostrym i cos α = 1/4 to:
a = 75* , α = 76* , α > 75* , a<75*
więc które α?
13 gru 21:24
ZKS:
α > 75o
13 gru 21:36