ROZWIĄŻ pomocy
MILENA: (√5−√7+√5+√7)2=
13 gru 20:45
beti: stosujesz wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy:
5−√7 + 2√5−√7√5+√7 + 5+√7 = 10 + 2√25−7 = 10 + 2√18 = 10+6√2
13 gru 20:50
MILENA: Nie rozumiem skąd to 10 sie wzieło
13 gru 20:56
mm:
5+5=
13 gru 20:57
MILENA: a 5−√7 i 5+√7 nie podnosi sie do kwadratu?
13 gru 20:59
mm:
(√5−√7)2= 5 −√7
13 gru 21:00
beti: podnosi i dlatego znikają duże pierwiastki
13 gru 21:00
MILENA: i taki wynik pozostaje nie da sie z tym nic zrobic?
13 gru 21:01
mm:
tak to wszystko
13 gru 21:04
MILENA: hmmm jakos mi to nie pasuje moze ja cos zle robilam...
13 gru 21:08
MILENA: a nie mozna jakos rozpisac
√18
13 gru 21:15
mm:
√18=√9*2= 3√2
13 gru 21:16