Prawdopodobieństwo, zbiory, początki
Basiek: Nie żebym spamowała, ale jak wkleję to xyz razy, to ktoś mi może odpowie?
1) Niech Ai B beda dowolnymi zdarzeniami. zapisz za pomoca A i B i ewentualnie A' i B',
nastepujace zdarzenia:
a)zaszlo co najmniej jedno ze zdarzen Ai B
b)zaszlo tylko zdarzenie B
c)zaszlo tylko jedno ze zdarzen A i B
d)zaszly oba zdarzenia A i B
e)zaszlo zdarzenie A i nie zaszlo B,
f)nie zaszlo ani zdarzenie A ani zdarzenie B
Nie ma odpowiedzi... nie bardzo rozumiem, o co mnie tu "proszą" , mogłabym jakąś podpowiedź?
Albo jakieś wytłumaczonko?
Dziękuję, buziole
13 gru 20:33
Basiek:
13 gru 21:57
Mila: a) A∪B suma zdarzeń
b)A'∩B
c)( A∩B')∪(A'∩B)
d)A∩B zaszły obydwa zdarzenia
e)A∩B' (albo A\B) zaszło zdarzenie A i przeciwne do B( czyli nie zaszło zdarzenie B),
f) A'∩B' zaszło zdarzenie przeciwne do A i zdarzenie przeciwne do B
13 gru 21:59
Basiek: No dobra.... z tym, ze odpowiedzi w sieci bym sobie znalazła. A jakieś wytłumaczenie, chociażby
do podpunktu A? Takie łopatologiczne? O co tu chodzi?
13 gru 22:01
Basiek: A inaczej? Może mi ktoś narysować zbiór A i B oraz dopełnienia

To kwestia narysowania 4 kółek
i wpisania 4 literek.
13 gru 22:33
Mila:
Sumą zdarzeń nazywamy takie zdarzenie, które zachodzi wtedy i tylko wtedy kiedy zachodzi
zdarzenie A lub zdarzenie B.
Przykład : Rzut kostka sześcienną. {1,2,3,4,5,6} Zbior zdarzeń elementarnych.
A − wypadla parzysta liczba oczek
B − wypadła liczba oczek większa od 4
A={2,4,6}
B={5,6}
A∪B = {2,4,5,6} suma zbiorów ( inaczej złączenie zbiorów}
wypadły 2 oczka lub 4 oczka lub 5 oczek lub 6 oczek− to zdarzenia elementarne sprzyjające
zdarzeniu A∪B.
13 gru 22:46
Basiek: Przeanalizuję, jak skończę polski, dziękuję Milu
13 gru 23:00
tyu: czy tutaj
b)zaszło tylko zdarzenie B
może być zapisane w ten sposób
B−A ?
3 maj 17:02
tyu:
A` − czerwone kreski − zbiór A` to dopełnienie w przestrzeni U zbioru A
niebieskie kropki to A`∩B
czy o to w tym chodzi
3 maj 17:21
tyu: podbijam
3 maj 22:22
Danek: Niech A, B, C – dowolne zdarzenia. Zapisać za pomocą A, B, C, A’, B’, C’ i odpowiednich działań
następujące zdarzenia:
a) zaszło tylko zdarzenie A;
b) zaszło dokładnie jedno ze zdarzeń, ale nie wiadomo które;
c) zaszło co najmniej jedni zdarzenie;
d) żadne zdarzenie nie zaszło;
e) zaszły wszystkie zdarzenia.
8 lut 18:02