Jeżeli długośći przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku P{3}:3 to
Sławek: Jeżeli długośći przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku P{3}:3 to jeden z kątów
ma miarę:
a) 45*
b) 60*
c) 75*
d) 35*
Prosiłbym o wskazanie jak zrobić to zadanki, lecz bez wykorzystania zależnośći trójkąta, że a,
a√3 i 2a.
13 gru 20:24
sushi_ gg6397228:
masz podany tg α
13 gru 20:27
sushi_ gg6397228:
lub ctg β
gdzie α,β to katy ostre trojkata prostokatnego
13 gru 20:29
Sławek: tak. więc:
tgα = √3 / 3 a nie ma takiej wartośći w tablicach.
13 gru 20:30
13 gru 20:31
Sławek: wg. tego co mi wysłałeś to ten kąt powinien mieć miarę 30* a nie ma takiej odp.
13 gru 20:33
Sławek: to jaaak? ;>
13 gru 20:36
sushi_ gg6397228:
α=30 stopni, to ile moze wyniesc β
13 gru 20:40
sushi_ gg6397228:
napisalem tgα. lub ctg β
13 gru 20:40
Sławek: nie mogę tego sam zrozumieć jakoś. . .
13 gru 20:41
Sławek: wyszło mi, że tgα = 30* i co z tym zrobić?
13 gru 20:41
sushi_ gg6397228:
ile stopni na trojkat
13 gru 20:46
Sławek: w sumie ma 180*
13 gru 20:46
sushi_ gg6397228:
masz juz 30 i 90 stopni, to ile jeszcze zostalo
13 gru 20:47
Sławek: 60*
13 gru 20:47
sushi_ gg6397228:
koniec zadania
13 gru 20:48
Sławek: aha.
ale to się tak zawsze robi?

bo pani na sprawdzianie karze udowadniac zawsze wszystko
13 gru 20:48
sushi_ gg6397228:
policz ctg β
13 gru 20:49
Sławek: o to chodzi, ze ja muszę korzystac tylko ze wzorów z tablic. a w tablicach nie ma wzoru na ctg
β
13 gru 20:50
sushi_ gg6397228:
ctg x * tg x= 1 i sa wzory na ctg
13 gru 20:51
Sławek: ale w tablicach maturalnych nie ma
13 gru 20:52
sushi_ gg6397228:
to policzyles tg α −−> α=30, mamy 90, wiec zostalo 60. KROPKA
13 gru 20:54
Sławek: ok
13 gru 20:55
Sławek: mam nadzieję, że się matematyczka nie przyczepi a i na maturze jak będe robił tym sposobem to
nie umoczę
13 gru 20:55