Równanie dwukwadratowe
Klaudia: Mam do rozwiązania równanie dwukwadratowe. Nie chodzi mi o to, że całkowicie nie potrafię
rozwiązać tylko o to, że wychodzi mi bardzo nietypowy wynik.
(x2−16x)2−2(x2−16x)−63=0
13 gru 20:20
załamany :(: to raczej nie jest 2 kwadratowe

no ale ... proponuje bys podnosiła do kwadratu to Ci
pomozemy
13 gru 20:22
ZKS:
x2 − 16x = t
t2 − 2t − 63 = 0
(t + 7)(t − 9) = 0
x2 − 16x = −7 ∨ x2 − 16x = 9
Dokończ.
13 gru 20:24
krystek: t
2−2t−63=0
Δ4+252=256
t
1=U[2+16}{2}=9
I teraz x
2−16x=t
1 x
2−16x=t
2
13 gru 20:25
ZKS:
krystek

.
13 gru 20:25
krystek: ZKS dla Ciebie
13 gru 20:26
beti: nie trzeba podnosić do kwadratu tylko wprowadzic zmienna t = x2−16x
Potem rozwiązać równanie kwadratowe z t, a potem wrócic do podstawienia i z niego obliczyc x →
wyjda brzydkie niewymierne pierwiastki.
13 gru 20:28
Klaudia: to mam jeszcze jedno pytanie: t musi być dodatnie, prawda ? czyli z −7 nie trzeba rozwiązywać?
13 gru 20:29
sushi_ gg6397228:
t−−> dowolna liczba
13 gru 20:32
krystek: Nie ma takiego warunku!
Gdyby x2=t wówczas dla liczb R t>0
13 gru 20:34
Klaudia: dziękuje wszystkim za pomoc
13 gru 20:36