zadanko
ALIEN: Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy 2x po jednej liczbie , układamy liczby dwucyfrowo
a)ze zwracaniem np.22,33,44
b)bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania liczby nieparzystej.
a) zrobiłem tak
23,22,11,32,45,55...
55
/Ω/=5*5=25 liczb
A=11,13,15,,21,23,31,33,25
53
/A/=5*3=15 liczb
NIE WIEM JAK ZROBIĆ PUNKT B
13 gru 20:10
krystek: Ω=5*4
b) B={ nieparzysta , nieparzysta} lub parzysta , nieparzysta}=3*2+2*3=12
13 gru 20:43
ALIEN: Krystek a możesz mi to wyjaśnić bo nie bardzo wiem jak to sie robi
13 gru 20:46
krystek: Ω: na pierwszym miejscu stawiasz jedną z 5−ciu cyfr , a na drugim już tylko masz 4 cyfry ,bo
jeda wziąłeś(bez powtarzania).
13 gru 21:35
ALIEN: to wiedziałem ale nie kumam B
13 gru 21:37
krystek: Więc , jak na pierwszym miejscu weżmiesz parzystą to masz ich 2 do każdej dobierasz 1 z trzech
nieparzystych
a jak wybierzesz nieparzystą , mamy 3 ,to do niej dobierasz nieparzysta ,ale już 2 (jedna
zabrałeś)
13 gru 21:42
ALIEN: a ja wymyślilem tak ma 3 nieparzyste 1,3 ,5
do kazdej moge dobrac na pierwsze miejsce pozostale 4 wiec
4*1+4*1+4*1= 4*3=12
13 gru 21:48
krystek: idziesz od "dołu w górę" dobrze.Czyli od jedności do dziesiątek ok!
13 gru 21:51
ALIEN: dzieki
13 gru 21:53