prosze o wskazowki
Karolina: Oblicz objetość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest równa 24 a wysokość
ściany bocznej wynosi 26.
13 gru 19:49
Karolina: pomocyyy dajcie jakies wskazowki
13 gru 20:04
beti: Obie wysokości łączysz w podstawie odcinkiem tworząc Δ prostokątny. Obliczasz długość tego
| | 1 | |
odcinka (niech się on nazywa x). A teraz z własności Δ równobocznego: x= |
| hp → skąd |
| | 3 | |
obliczysz wysokość podstawy, a z niej pole podstawy. Na koniec juz tylko V.
13 gru 20:08
mm:
| | 1 | | a√3 | |
x= |
| h(Δrównobocznego)= |
| |
| | 3 | | 6 | |
wyznaczasz z tw. Pitagorasa "x"
x
2= .......=100 ⇒ x=10
teraz sama dokończ
13 gru 20:13
Zdesperowna:(: dziękuję za pomoc
13 gru 20:20
Karolina: | | 60√3 | |
a wyszlo |
| i mam wszystko do obliczenia ale nie wychodzi |
| | 3 | |
13 gru 20:48
dero2005:
V = 2400√3
13 gru 21:12
Karolina: omg licze i nie wychodzi z wynikiem ktory ma byc 288 cm2
13 gru 21:16
dero2005: 288 cm2 ? od kiedy objętość w cm2
13 gru 21:19
Karolina: sorry moj blad 288 cm3
13 gru 21:22
dero2005:
krawędź a podstawy wyszła a = 20
√3
| | a2√3 | | (20√3)2*√3 | |
Pp = |
| = |
| = 300√3
|
| | 4 | | 4 | |
V =
13*P
p*H =
13*300
√3*24 = 2400
√3 cm
3
13 gru 21:27