CIAGI
bożena: Pomocy

!
Dany jest ciąg(1331, 1030301, 1003003001,..), w którym wyrazy otrzymujemy przez
zwiększenie o jeden liczby zer napisanych między każdymi dwiema kolejnymi cyframi
rożnymi od zera.Napisz wzór ogólny tego ciągu.
23 mar 12:17
Bogdan:
Ciąg(an):
a1 = 1331 = 1*103 + 3*102 + 3*101 + 1*100 = 103 + 3*102 + 3*101 + 1 =
= 113 = (101 + 1)3
a2 = 1*106 + 3*104 + 3*102 + 1*100 = (102)3 + 3*(102)2 + 3*(102)1 + 1 =
= 1013 = (102 + 1)3
a3 = 1*109 + 3*106 + 3*103 + 1*100 = (103)3 + 3*(103)2 + 3*(103)1 + 1 =
= 10013 = (103 + 1)3
.........
an = (10n + 1)3
23 mar 14:16
bożena: Bogdanie a czy może być tak?
an=1*103n+3*102n+3*10n+1
i bardzo dziękuję za rozwiązanie
23 mar 20:07
Bogdan:
Rozwiniemy (10n+ 1) wzorem skróconego mnożenia (a + b)3 = a3+ 3a2+ 3ab2+ b3
(10n+ 1)3 = 103n+ 3*102n*1 + 3*10n*12 + 13 = 103n+ 3*102n + 3*10n + 1
Jak widzisz, to jest to samo wyrażenie, chociaż w postaci (10n + 1)3 jest prostsze
i bardziej eleganckie
23 mar 20:48
bożena: tak widzę i jeszcze raz dziękuję
23 mar 21:57