relacje, klasy abstrakcji
student: Zbadać relację równoważności i wyznaczyć klasy abstrakcji w postaci reszt z dzielenia
G = Z
x,y ∊G
xRy <=> 3|x−y
1. Zwrotność:
xRx <=> x−x = 0 => 3|0
z dowolności "x" wynika zwrotność"
2. Symetryczność
xRy <=> yRx <=> (x−y = y−x)
i tu mam problem jak to udowodnić.
3. Przechodniość:
x,y,z ∊G
xRy yRz => xRz
x−y = 3t => x = 3t+y
y−z = 3k => z = y−3k
x−z = 3t+y−y+3k = 3(t+k) => 3|3(t+k)
Z dowolności z,y,z wynika przechodniość relacji:
4. Klasy abstrakcji:
[0] ={ y∊G; y−0 mod 3 = 0}
{...0,3,6,9...}
[1] ={y∊G; y−1 mod 3 = 1}
{...2,5,8,11...}
[2] ={y∊G; y−2 mod 3 = 2}
{...1,4,7,10...}
[1] + [0] + [2] = G;
[0] ∩ [1]1 ∩ [2] = ∅
Chciałem was prosić o sprawdzenie mojego rozwiązania oraz o jakieś rady dotyczące punktu
drugiego.
13 gru 19:37
załamany :(: nie wyciagało sie czasem tam " − "
13 gru 19:39
Łukasz: 2. Symetrzyczność:
tak?
x−y=−(−y+x)
13 gru 19:44
załamany :(: x−y=−(y−x)
13 gru 19:45
załamany :(: bo jak dobrze kojarze rozpatrujesz to w zbiorze Z czyli tam wchodza i dodatnie i ujemne

ale
nie wiem czy dobrze mysle to jest moja propozyja do tego zadanka
13 gru 19:47
Łukasz: ook
a jak reszta?
13 gru 19:47
załamany :(: na moje oko wydaje sie byc ok

ale niech jeszcze sie ktos wypowie
13 gru 19:48
Łukasz: najbardziej chodzi mi o te klasy abstrakcji, tzn. czy dobrze rozkminiłem treść zadania
13 gru 19:49
załamany :(: tak
13 gru 19:53
Łukasz: ook, dzięki
13 gru 19:54
załamany :(: tylko zauwaz ze pomyliłes sie wypisujac przykłady
13 gru 19:56
Łukasz: chyba jest ok
13 gru 20:11
załamany :(: 5 mod 3 to 2 a nie 1 ...
5 div 3 to 2
13 gru 20:28
załamany :(: tfu 5 div 3 to 1
13 gru 20:29