Obliczyc prosze
SiemaEniu: Za pomocą 4 koparek o jednakowej wydajności i pracujących jednocześnie można skopiować pewien
tekst w ciągu 2,7 godziny. Jest jeszcze piąta kopiarka o wydajności o połowę mniejszej. Ile
godzin potrzeba na skopiowanie tego tekstu, jeśli pracuje 5 koparek? prosze o pomoc
Gustlik: Chyba chodzi o kopiarki, bo koparkami to można rów wykopać.
Oznaczmy:
w − wydajność jednej kopiarki (z tych "lepszych")
0,5w − wydajność piątej kopiarki
w
1=4w − wydajność 4 kopiarek
w
2=4,5w − wydajność 5 kopiarek
Z proporcji odwrotnej:
4w − 2,7 h − gdy pracują 4 kopiarki
↑ ↓
4,5 w − x h − gdy pracuje 5 kopiarek
| 4,5w | | 2,7 | |
| = |
| → rozwiąż to równanie (w się skróci) |
| 4w | | x | |